Deep Brain Stimulation Boala Parkinson

Boala Parkinson-Deep Brain Stimulation (DBS)

Profesor  Dr Aghayev-Buruni Hospital Istanbul

Stimularea cerebrala profunda (DBS) a fost utilizată pentru tratarea durerilor nepracticabile timp de câteva decenii. Mai recent, utilizarea acestei tehnologii s-a dovedit a fi un tratament sigur și eficient pentru tremorul esențial, precum și tremorul și mișcările involuntare asociate cu boala Parkinson, distonie și scleroză multiplă, cu peste 35.000 de implanturi DBS în întreaga lume. Aplicațiile pentru terapia DBS se extind rapid.

Procedura este comparabilă cu cea a unui stimulator cardiac în care stimulatorul stimulează menținerea unui ritm cardiac adecvat. Se presupune că DBS ajută la modularea circuitelor disfuncționale din creier, astfel încât creierul să funcționeze mai eficient. Aceasta se realizează prin trimiterea de semnale electrice continue către anumite zone țintă specifice ale creierului, care blochează impulsurile care provoacă disfuncții neurologice. Aceste ținte sunt nucleul intermediar ventralis al talamusului (Vim), globus pallidus pars interna (GPi) și nucleul subthalamic (STN)

La debutul bolii Parkinson (PD), există o pierdere a celulelor creierului care produc dopamina chimică. În mod normal, dopamina operează într-un echilibru delicat cu alți neurotransmițători pentru a ajuta la coordonarea milioanelor de celule nervoase și musculare implicate în mișcare. Fără suficientă dopamină, acest echilibru este perturbat, rezultând tremor (tremur în mâini, brațe, picioare și maxilar); rigiditate (rigiditatea membrelor); încetinirea mișcării și deteriorarea echilibrului și coordonării – simptomele caracteristice ale PD.

DBS din STN a fost recunoscut din ce în ce mai mult ca un tratament eficient pentru pacienții cu PD inductibil medical din cauza siguranței și eficacității sale demonstrate. Oferă beneficii clinice consistente și poate reduce cerințele de terapie de înlocuire cu dopamină cu 50 până la 70%. În timp ce DBS oferă o ușurare simptomatică, nu încetinește sau inversează procesul neurodegenerativ de bază al PD.

Candidații adecvați pentru DBS ar trebui să aibă PD idiopatic moderat până la sever medical, după cum a fost diagnosticat de un neurolog cu experiență în tulburări de mișcare. Boala trebuie să fie prezentă cel puțin trei ani cu două sau mai multe dintre cele patru simptome caracteristice menționate mai sus înainte de luarea în considerare a DBS. Alți indicatori pentru DBS sunt atunci când există complicații de răspuns motor sau reacții adverse la medicamente din multiple opțiuni de terapie medicală, inclusiv levodopa, iar ajustările medicamentelor nu au atenuat complicațiile / reacțiile adverse.

Sistemul Deep Brain Stimulation este format din trei componente:

Plumbul (numit și electrod) este un fir subțire, izolat, introdus printr-o mică deschidere în craniu și implantat în creier.

Extensia este un fir izolat care este trecut pe pielea capului, gâtului și umărului, conectând plumbul la generatorul intern de impulsuri (IPG).

IPG sau neurostimulator este a treia componentă și este de obicei implantat sub piele în apropierea claviculei. În unele cazuri, poate fi implantat în piept sau sub piele peste abdomen.

O mică deschidere se face în craniu sub un anestezic local. Pacientul este treaz în timpul operației DBS pentru a permite echipei chirurgicale să-și evalueze funcțiile creierului. În timp ce plumbul (electrodul) este avansat prin creier, pacientul nu simte durere din cauza incapacității unice a creierului uman de a genera semnale de durere. Tehnologia computerizată de mapare a creierului este utilizată pentru a identifica locația precisă în creier unde semnalele nervoase generează tremurul și alte simptome. Echipamentele de înregistrare și înregistrare a imaginilor extrem de sofisticate sunt utilizate pentru a cartografia atât structura fizică, cât și funcționarea creierului. Electrozii sunt conectați prin fire la un generator de impulsuri interne (IPG) care este plasat în peretele toracic.

Un magnet este utilizat împreună cu IPG pentru a ajusta parametrii de stimulare, astfel încât la vârful electrodului să se aplice nivelul adecvat de stimulare. Pacientului i se oferă un dispozitiv de control al accesului sau un magnet de mână pentru a porni și opri IPG-ul acasă. În funcție de aplicație, bateria poate dura trei-cinci ani. Când bateria trebuie înlocuită, IPG-ul este de asemenea înlocuit, de obicei sub anestezie locală, ca procedură de ambulatoriu.

Avantajele chirurgiei Deep Brain Stimulation DBS

Chirurgia poate fi efectuată pe ambele părți ale creierului pentru controlul simptomelor care afectează ambele părți ale corpului.

Efectele sunt reversibile și pot fi adaptate la starea clinică a pacientului.

Parametrii de stimulare pot fi ajustați pentru a minimiza efectele secundare potențiale și pentru a îmbunătăți eficacitatea în timp.

Dispozitivul poate asigura controlul continuu al simptomelor 24 de ore pe zi.

Pacienții care au suferit DBS sunt încă candidați pentru alte opțiuni de tratament, cum ar fi terapia cu celule stem sau terapia genică atunci când devin disponibili.

Riscuri de chirurgie Deep Brain Stimulation DBS

La pacienții selectați corect, DBS este destul de sigur și eficient, dar există unele riscuri. Există, de asemenea, reacții adverse potențiale, deși sunt în general ușoare și reversibile. Există un risc estimat de 2-3 procente de hemoragie cerebrală care poate avea nici o semnificație sau poate cauza paralizie, accident vascular cerebral, tulburări de vorbire sau alte probleme majore. Există un risc mic de scurgere a lichidului cefalorahidian, care poate duce la dureri de cap sau meningită. Există un risc de 15% de o problemă minoră sau temporară asociată cu implantarea, inclusiv infecția. În timp ce tratamentul infecției poate necesita eliminarea electrozilor, infecția în sine nu provoacă daune de durată.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *