mai 9, 2018

Institutul Oncologic Candiolo, Italia

Institutul Oncologic Candiolo este o instituție privată non-profit fondată de către Fundația Piemonteză pentru Cercetare în Domeniul Cancerului și administrată de către Fundația Piemonte pentru Oncologie, în parteneriat cu Universitatea din Torino.

Misiunea sa este de a aduce o contribuție semnificativă luptei împotriva cancerului, prin înțelegerea principiilor sale de acțiune și furnizarea de servicii optime de diagnosticare și tratament. Atât cercetări de bază, cât și cercetări clinice sunt efectuate aici în mod activ, plasând institutul la granița între domeniul medicinei și cel al biologiei moleculare.

Centrul Candiolo este recunoscut de către Ministerul Sănătății din Italia. Pacienții institutului beneficiază de săli noi de operație, camere cu microclimat controlat pentru pacienți imunodeprimați, protocoale farmacologice inovatoare (inclusiv în domeniul terapiei personalizate țintite), echipamente avansate de diagnosticare (CT, PET CT, rezonanță magnetică nucleară, scintigrafie) și radioterapie (institutul este unul dintre puținele centre europene care pot utiliza două echipamente pentru tomoterapie).

Organizare si activitate clinica

Inaugurat în 1997, Istituto di Candiolo este un centru de oncologie dedicat activităților de asistență clinica și cercetarea științifică. În 2013 a fost recunoscut ca Institut de Spitalizare și Tratament cu Caracter științific (IRCCS).

În 2016 a obținut certificarea calității ISO 9001: 2015 pentru toate sectoarele în care este autorizata activitatea medicala: diagnostic, terapie, asistență, cercetare, administrație, instruire, Comitetul etic. Departamentul de transplant de măduvă osoasă a obținut prestigioasa acreditare internațională JACIE-FACT.

În domeniul clinic este un centru de referință pentru tumorile oncohematologice, tumorile mamare, tumori ginecologice, tumori colorectale, tumori de stomac, tumori de ENT, tumori urologie, tumori ale pielii, sarcoame, tumori ale ficatului și conducte biliare intrahepatice, tumori ale pancreasul și tractul biliar extrahepatic, terapia durerii la cancer.

În domeniul oncologiei medicale, pe lângă chimioterapia tradițională, se foloseste si Tratamentul molecular (terapia tintita) și tratamentele imunoterapeutice. IRCCS din Candiolo este una din cele mai importante structuri oncologice din Italia pentru numărul de pacienți cu cancer a sânului (5000 de pacienți sunt supuși tratamentului sau urmăririi) și a sarcomului (600 subiecții sunt în tratament sau în regim de urmărire).

La Institut se utilizează terapia chirurgicală a tumorilor, în special în domeniul chirurgiei cervicocefalice, Hepatobiliopancreatic, colorectal și ginecologic, a utilizării tehnicilor minim invasive care permit rezultate excelente protejând aspectele estetice-funcționale. Institutul se mândrește, de asemenea o xperiență consolidată în chirurgia tumorilor peritoneale primare și secundare.

Tratamentul chirurgical al neoplasmelor pulmonare și mediastinale este, de asemenea, recent introdus primitiv și metastatic, precum și executarea procedurilor de diagnostic-intervenție (biopsii trans-bronhiale, nodul limfatic, tulburări pulmonare, bronșice, plasarea endoprotezelor, mediastinoscopie).

De asemenea, începutul chirurgiei urologice, inclusiv tratamentul carcinomul prostatic avansat local și / sau deja supus radioterapiei primare și posibile terapie cu hormoni; Operația pentru cancerul vezicii urinare care este refractară la terapii este, de asemenea, practicată.Chirurgia neoplasmelor renale și a masei reziduale în neoplasmele de celule germinative.

În domeniul radiodiagnosticului se realizează performanțe (TAC, RMN, ultrasunete) pentru prevenirea, diagnosticarea, stadializarea și monitorizarea bolilor tumorale. Radiologii sunt recunoscuti cu o experiență de mai mulți ani în execuția colonoscopiilor virtuale (pentru diagnosticare cancer de colon precoce) și RMN multiparametric al prostatei (care prezintă tumori a prostatei în faza inițială, oferind, de asemenea, informații privind morfologia, celularitatea și vascularizarea neoformațiilor). Serviciile de radiologie efectuateaza si chirurgia mimin invaziva interventională – în special vertebroplastia, embolizarea, drenajul biliar și urinar, biopsii percutanate.

Gastroenterologia, pe lângă testele clasice de diagnostic endoscopic, se caracterizează prin activitatea sa de intervenție (excizia polipilor, dilatarea segmentelor înguste, tratamentul leziunilor hemoragice, poziționarea endoprotezei).

Toate neoplasmele de adult sunt tratate prin radioterapie, prin intermediul a două dispositive tomo-terapie și un accelerator True Beam, care combină cea mai mare precizie în dozarea fasciculului radiant a viteza de performanță, permițând astfel terapii extrem de orientate și eficiente ce aduc un benefiuciu major pacienților.

Medicina nucleară efectuează diagnosticarea, stadializarea și urmărirea bolilor tumorale cu PET / CT corporale globale, utilizând markeri de fluorodeoxiglucoză (18-FDG) pentru tumori patologice în general și fluormetilcholine, specifice tumorilor prostatice, pentru care este un ajutor fundamental in diagnosticarea precoce a bolilor reziduale sau recurente.

Laboratoarele Institutului (Analiza de laborator și anatomia patologică) se află în prim plan diagnosticarii din sânge și țesuturi solide, de asemenea în domeniul cercetarii molecular al neoplasmelor. IRCCS este, de asemenea, caracterizat printr-un domeniu clinic complex și translațional de cercetare, care are peste 10.000 de metri pătrați, laboratoare și echipamente avansate, disponibile pentru peste 200 de cercetători italieni și străini.

 

LIDERUL CANDIOLO IRCCS ÎN DOMENIUL CHIRURGIEI MINIM-INVAZIVA

Chirurgia oncologică “ideală” a mileniului al treilea trebuie să urmărească în mod synergic ca obiective, eradicarea bolilor și protejarea zonelor estetice-funcționale. Tehnologiile avansate si experiența operatorilor este indispensabilă pentru fiecare abordare “minim invazivă”, sau “standardul de aur” în terapia chirurgicală a diferitelor patologii neoplazice.

Abordarea chirurgicală minim invazivă este în concordanță cu evoluția terapiei legate de cancer, tehnologii mai eficiente și mai sofisticate de diagnosticare și terapeutică, precum și cunoștiințele despre mecanismele moleculare ale carcinogenezei, care permit definirea exactă a “țintei”, cu pastrarea integritatii țesuturilor sănătoase și reducerea contextuală a efectelor secundare. De fapt, paradigma terapeutică “intervenția maximă tolerabilă” a evoluat în “minim” intervenție la fel de eficientă “.

 

CHIRURGIE ONCOLOGICĂ CERVIC-CEFALICĂ

În special pentru tratamentul cancerului laringian, Centrul Candiolo, condus de prof. Giovanni Succo, este o referință internațională absolută, atât de mult încât a fost creat Un parteneriat între Institut și importanți parteneri străini pentru crearea în Candiolo a unui centru de formare internațional dedicat implementării chirurgiei cu laser și video-chirurgie în 3D.

În ultimii trei ani, s-a acordat o atenție deosebită dezvoltării intervențiilor chirurgicale minim invazive, în special chirurgie laser trans-orală microscopică și video și altele, tratamentul tumorilor legate de HPV utilizând abordări multimodale, precum și terapii personalizate.

Chirurgia oncologică cervico-cefalică are 3 echipamente laser: două lasere cu CO2 (1 tradiționale și 1 fibră) și un laser cu diodă. Datorită implementării unor astfel de echipamente sophisticate este posibil în prezent să se trateze majoritatea neoplasmelor nemetastatice cu abordări trans-orale minim invazive.

De curand s-a facut alegerea strategică de a adopta endoscopia, endoscopia și microscopia 3D de ultima generație ca instrument pentru a obtine eficacitatea maxima în chirurgia minim invazivă.

Chirurgia HEPATO-BILIO-PANCREATICA SI CHIRURGIA DE COLORETALE utilizeaza, din Noiembrie 2017, Prof dr. Dario Ribero, fost chirurg primar la Institut Tumorile Europene din Milano, specializate în utilizarea tehnicilor minim invasive laparoscopie și robotică, care permit, comparativ cu laparotomiile tradiționale, rezultate semnificativ mai bune în termeni de rezultate pe termen scurt ( o scădere semnificativă a timpului postoperatorii de spitalizare a complicațiilor)și cu rata de supraviețuire pe termen lung.

La Istituto di Candiolo există în prezent tehnologii avangardiste, cum ar fi Coloane laparoscopice 4K și fluorescență intraoperatorie, care garantează chirurgului a orientare spațială extrem de detaliată și precizie maximă în manevre, permițând să se realizeze cu o abordare minim invazivă – mult mai precise decat intervențiile “clasice” asupra tumorilor colorectale .De asemenea, intervenții noi și complexe, cum ar fi excizia completă a mezocolonului (CME) cu limfadenectomia D3 – posibil ghidată de fluorescență – pentru tumorile de colon din dreapta, abordarea trans-anal pentru tumorile rectale (așa-numitul TaTME), rezecțiile corpului sau coadă de pancreas cu tehnica RAMPS sau cu conservarea splinei și rezecțiile hepatice ale tuturor segmente.

Actul chirurgical minim invaziv este introdus în mod obișnuit în protocoalele de management clinic al pacientului numit ERAS (Enhanced Ricovery After Surgery), care garantează recuperarea clinică optimă cu reintegrarea timpurie în domeniul ocupării forței de muncă.

 

FEMEI -CHIRURGIE PELVINA

Chirurgia minim invazivă a tumorilor ginecologice este un ajutor indispensabil în managementul chirurgie a masei adnexale (de exemplu tumorile ovariene și salpingi) pentru care poate garanta adesea vindecare completă. În ultimii ani, la Chirurgia ginecologică de la Institutului Candiolo – sub coordonarea Prof dr. Riccardo Ponzone – tehnica s-a extins progresiv la tratamentul cancerului endometrial și colului uterin. În ambele neoplasme îndepărtarea uterului și, eventual, a apendicelor și a ganglionilor limfatici pelvieni și lomboaortici au loc complet prin laparoscopie prin extragerea tumorii din canal intravaginal. În comparație cu chirurgia laparotomică tradițională, abordarea laparoscopică (efectuată a Candiolo cu tehnica modernă de 4K) este asociată cu timpul de recuperare și recuperarea funcțională semnificativ mai mic; evită, de asemenea, crearea de cicatrici abdominale inestetice, favorizând adaptarea psihologică a pacientului la trauma psiho-fizică constituită de intervenția chirurgicală.

O inovatie recenta a chirurgiei minim invazive a tumorii pelvine, imprumutata de la alte neoplasme precum cele ale sânului și melanomului, este introducerea biopsiei ganglionilor limfatici santinelă. Această metodă este complementară la vederea laparoscopică a ganglionului limfatic de către trasoarele coloidale radioactive sau fluorescente și permite reducerea semnificativă a limfoamelor membrelor inferioare.