TIL-tratament revolutionar al cancerului de piele prin imunoterapie cu limfocite infiltrate tumoral

Tratamentul imunoterapic TIL, transforma limfocitele din organismul pacientului in adevarate trupe de elita in lupta cu cancerul.
TIL este foarte eficient in cazul pacientilor cu melanom metastazat, in care tratamentul conventional a dat prea putine rezultate sau nu a avut niciun efect.

Melanoamele reprezinta doar 1% din cazurile de cancer de piele. Cu toate acestea, melanomul este, de departe cea mai ucigatoare forma de cancer de piele. Pana de curand, pacientii au avut optiuni limitate in ce priveste tratamentul melanomului, mai ales in formele cu metastaze, cand boala era raspandita in organism.

Multumita celor mai recente progrese obtinute in cercetarea tratamentului impotriva cancerului, acum exista o noua optiune promitatoare – imunoterapia cu limfocite infiltrate tumoral (TIL). Aceasta tehnica revolutionara aduce speranta multor pacienti, chiar si celor cu forme foarte avansate de melanom.

CUM FUNCTIONEAZA TRATAMENTUL TIL

Sistemul imunitar al tuturor oamenilor are si o componenta celulara. Un tip de celule cu rol in imunitate sunt celulele albe din sange, care se mai numesc si limfocite. Aceste limfocite ataca celulele tumorale, dar in cazurile de metastaza, ele nu sunt suficient de puternice pentru a face mari progrese impotriva tumorii. De aceea e nevoie de TIL.

Dupa indepartarea partiala a tumorii, medicii izoleaza limfocitele. Apoi le programeaza genetic pentru a cauta si distruge celulele tumorale, transformandu-le efectiv in soldati specializati in eliminarea celulelor canceroase. Dupa ce sunt crescute cateva zile in laborator, medicii injecteaza pacientului, limfocitele astfel programate.

CINE POATE BENEFICIA DE TRATAMENTUL IMUNOTERAPIC TIL

TIL se adreseaza cu precadere pacientilor cu melanom in faza metastatica. Asta inseamna ca tumora a infiltrat majoritatea straturilor pielii si e posibil sa se fi raspandit la alte organe, de exemplu la plamani. TIL se foloseste in cazul in care terapiile conventionale au esuat.

CARE SUNT AVANTAJELE TRATAMENTULUI IMUNOTERAPIC TIL?

Aceasta noua terapie are cateva avantaje clare, incluzand:

  • TIL foloseste celulele albe ale pacientului, deci riscul de infectii sau reactii alergice este foarte scazut
  • TIL ofera o sansa pacientilor care nu au raspuns la tratamentul conventional
  • TIL poate fi foarte eficient. Aproximativ jumatate din pacienti au avut rezultate pozitive in urma terapiei, un procent de 25% vindecandu-se complet.

UNDE SE POATE BENEFICIA DE TRATAMENTUL IMUNOTERAPIC TIL?

Datorita naturii foarte avansate a metodei, TIL nu este disponibil pe scara larga. Doar cateva centre specializate in lume, ofera acest tip de terapie. O asemenea institutie este Sheba Medical Center din Israel.

Medicii de la Sheba au participat la cercetarile TIL de la bun inceput, Sheba avand o serie de avantaje in ce priveste terapia TIL si tratamentul melanomului in general:

  • Sheba detine acreditare deplina din partea JCI (Joint Commision International), principala autoritate internationala de acreditare!
  • Centrul de cancer MD Anderson din SUA si Sheba Medical Center sunt parteneri apropiati si institutii surori.
  • Institutul Ella Lemelbaum, pentru imuno-oncologie din cadrul Sheba, este cel mai mare si cel mai avansat institut pentru tratamentul melanomului, din regiune.
  • Sheba detine atat unitatile de tratament cat si toata dotarea de laborator. La Sheba, pacientul beneficiaza de fiecare faza a tratamentului in aceeasi locatie. Chiar si programarea genetica a limfocitelor este realizata de proprii specialisti.

Departamentul de turism medical al Centrului Sheba, ofera sevicii de talie mondiala, personalizate, pacientilor din intreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *