tratament chirurgical cancer pancreatic

Tratamentul chirurgical al cancerului pancreatic, colorectal, de ficat si al cailor biliare

Programul de chirurgie Hepato-bilio-pancreatic si colorectal este dedicat diagnosticului și tratamentului cancerului de ficat, de bilă, pancreatic si cancerului colorectal. Complexitatea tumorilor este abordată cu o echipa multidisciplinară și multi-modal, care garantează tuturor pacientilor o cale de ingrijire personalizata, conform cu cele mai moderne și validate linii de tratament. Datorită colaborării constante și integrate sub forma unor grupuri multidisciplinare (GIC) cu oncologie medicala, de Radiologie intervențională ,Radiologie, endoscopie, de radioterapie, Medicina Nucleara si Anatomic patologie este detectat procesul de diagnosticare și o terapie mai adecvată pentru fiecare pacient, condiție esențială pentru optimizarea rezultatelor oncologice și posibilitatea vindecării.

 

Chirurgie, piatra de temelie a tratamentului a multor tipuri de cancer ale tractului gastroenteric, foloseste la Institutul de Candiolo cele mai noi tehnologii, care permit interventiile chirurgicale complexe de securitate. Competența ridicată în toate domeniile de chirurgie a ficatului, pancreasului și a cancerului colorectal permite utilizarea de rutină a tehnicilor chirurgicale avansate, cum ar fi rezectii hepatice complexe cu ultrasunete ghidate parenchimul economisirea, hepatectomia în două etape sau după hepatectomie majore remodelarea volumelor hepatice, rezecțiile de corp coada pancreasului în conformitate cu „RAMPS“ tehnica (anterograd Radical modulare PancreatoSplenectomy), al duodenocefalopancreasectomie cu abordare artera primul si excizia mesopancreas sau rezectii colice cu EMC (complet mesocolic excizie ) și linfoadenectomie prelungit, TaTME (transanal total mesorectal excizie) pentru tumorile rectale medii-joase si TAMIS (transanal chirurgia minim invaziva) pentru indepartarea polipi mari sau a unor mici tumori rectale.

În conformitate cu dezvoltarea chirurgiei moderne, pentru toate intervențiile abordarea de alegere, dacă nu este contraindicată din motive medicale sau tehnice, laparoscopica minim invaziva, care vă permite să se lege la o imagine mărită a detaliilor anatomice ale acțiunii chirurgicale de precizie . Procedura chirurgicală este apoi integrată în protocoalele clinice de management de ingrijire postoperatorie (ERAS -Enhanced Ricovery dupa o interventie chirurgicala), care garantează o recuperare clinică optimă cu reabilitarea socio-timpurie de lucru.

 

O viziune multidisciplinară și multimodală reflectă abordarea modernă a bolilor canceroase și permite includerea pacientului într-un sistem complex și foarte specializat care evidențiază o cale optimă de tratament în funcție de abilitățile chirurgicale, oncologice, radioterapeutice sau radiologice specifice. Publicațiile științifice recente au arătat cum integrarea intervențiilor chirurgicale cu alte terapii din Grupul de terapie interdisciplinară (GIC) conduce la o îmbunătățire semnificativă a rezultatelor în ceea ce privește vindecarea și calitatea vieții. Fiecărui pacient i se oferă, de asemenea, posibilitatea de a beneficia de servicii suplimentare de asistență (serviciul de psiho-oncologie, asistentul social, legătura cu teritoriul pentru continuitatea îngrijirii și asistenței).

 

Patologiile tratate prin Programul de Chirurgie Pancreatic și Colorectal Hepatobil sunt:

 

  • Pancreatice (adenocarcinoame, tumori chistice și tumori neuroendocrine)
  • Tumorile hepatice, primitive (hepatocarcinom, cholangiocarcinom intrahepatic, hiperplazie nodulară focală, adenom hepatic, cystadenom hepatic) sau secundare (metastaze neoplazice cu origine diferită: tumorile neuroendocrine rectale ale colonului, rectului mamar, renal, pancreatic sau intestinal)
  • Tumorile extrahepatice ale tractului biliar (tumora Klatskin, tumora vezicii biliare, cholangiocarcinomul tractului bilios distal)
  • Tumorile colonului și rectului
  • Tumorile canalului anal

 

Datele din literatura științifică arată că chirurgia rezectivă reprezintă în continuare singura abordare curativă potențială pentru majoritatea tumorilor hepatice și ale tractului biliar. În mod similar, în stadiile timpurii ale tumorilor pancreatice, adică în absența metastazelor îndepărtate, precum și în tumorile colonului și rectului, rezecția chirurgicală reprezintă piatra de temelie a căii de tratament. Cu toate acestea, tehnica chirurgicală și experiența operatorului reprezintă un factor determinant pentru evolutia ulterioara. La Institutul Candiolo echipa chirurgicala utilizeaza cele mai moderne și mai complexe tehnici chirurgicale, care duc la eliminarea tumorii la pacienții care până acum câțiva ani au fost considerate inoperabile. Inovația tehnică, în plus, are ca obiectiv nu numai eradicarea bolii, ci și păstrarea funcției de organe (cum ar fi salvarea non-canceroase sau conservarea sfincterelor in tumorile rectale, ficat) și de integritatea persoanei. Abordarea minim invazivă, în ciuda complexității mai mari a executării de către operator, permite în multe cazuri realizarea sinergică a acestor obiective.

Abordarea clinică a programului, dedicată îngrijirii zilnice a pacienților, este însoțită de o abordare translațională exprimată într-o colaborare constantă între cercetarea clinică și cea preclinică, pentru a identifica modificările moleculare care stau la baza transformării neoplazice, capacitatea celulelor canceroase pentru a da naștere la metastaze în alte locuri ale organismului și la mecanismele de rezistență la chimioterapie. Această colaborare, care de-a lungul anilor a determinat Institutul să fie un lider în cercetare, este baza pentru descoperirea de noi medicamente și noi strategii terapeutice personalizate. Având în vedere importanța cercetării, tuturor pacienților care lucrează la Institut li se oferă posibilitatea de a participa la studii de cercetare translaționale.

Echipa chirurgicală: Dario Ribero (Dr), Alfredo Mellano (Dr), Domenico Lo Conte (Dr), Anna Malpaga (Dr)
Endoscopia Intervențională: Teresa Staiano (Dr.ssa), Giovanni Galatola (Dr), Cristiana Laudi (Dr.ssa)

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *